Portret Peter van Straaten

Peter van Straaten (1935) studeerde aan de Kunstnijverheidsschool te Amsterdam. In 1958 begon hij bij Het Parool als reportagetekenaar om vervolgens voor deze krant illustraties en, vanaf 1983, politieke tekeningen te maken. Sinds 1968 werkt hij voor Vrij Nederland eveneens als politiek tekenaar.
Een bijzondere plaats in zijn oeuvre neemt de strip Vader & Zoon in. Vaak maakt hij tekeningen op één thema, zoals een erotische serie of de reeks Het Literaire Leven die in Vrij Nederland staat. Vanaf 1988 tekent Peter van Straaten dagelijks een cartoon onder de titel Het dagelijks leven voor Het Parool.

 

De eerste aflevering van de belevenissen van Agnes verscheen op 11 augustus 1984 in Het Parool
De serie werd in 1986 overgenomen door Vrij Nederland en na een kleine onderbreking stopte het feuilleton in 2000 definitief. De verhalen over Agnes, een alleenstaande, vrijgevochten bijstandsmoeder met een opgroeiende zoon, werden al snel heel populair. Het eerste Agnes-boek liet dan ook niet lang op zich wachten.

 

Vele cartoons, strips, verhalenbundels en een kinderboek zijn uitgegeven, evenals de Franse uitgave Et pourquoi mon livre n'est pas à côté de la caisse? (uit: Het Literaire Leven) 
Onlangs verscheen de DVD Een gelukkige hand, een documentaire over het leven en werk van Peter van Straaten.

 

Prijzen: Stripschapprijs en Prof. PI-prijs voor het gehele oeuvre, Joop Klepzeiker-prijs voor Vader en Zoon strips en de Inktspotprijs voor de beste politieke prent van het jaar (1994, 1997 en 2003)

 

Op 20 april 2006 nam Peter van Straaten de Gouden Ganzenveer in ontvangst.

Freshbits Internet Communicatie