Portret Maria Goos

Maria Goos, geboren in 1956, volgde de regieopleiding aan de Maastrichtse toneelschool.

 

Vanaf 1982 regisseert en schrijft zij voor toneel, film en televisie. Grote bekendheid kreeg zij met de televisieserie Oud Geld. Daarna volgden verschillende tentprodukties voor het rondreizend theater De Parade. Voor Het Toneel Speelt schreef zij Familie en Cloaca waar zij ook de filmbewerking voor maakte. In 2003 schreef en regisseerde zij de VPRO-serie Lieve Mensen. Voor de kleine zaal schreef zij daarna de voorstellingen Nu Even Niet en Nu Even wel. In september 2004 ging Cloaca in Londen in premiere onder regie van Kevin Spacey. In 2003 en 2004 verscheen het feuilleton LEEF! in 79 afleveringen in De Volkskrant.

 

Met Marcel Musters maakte zij de kleinezaalproduktie Smoeder die zij het afgelopen seizoen met hem speelde. In september 2005 gaat de speelfilm LEEF! in première.

 

Prijzen: Nipkowschijf voor Pleidooi, Nipkowschijf en Academy Award voor Oud Geld. Lira scenarioprijs voor Oud Geld. Prijs van de journalistiek voor Familie. Speciale juryprijs voor Cloaca. Prijs van het Internationale vrouwenfestival voor gehele oeuvre.

Freshbits Internet Communicatie