2023

Portret Jan Brokken

Jan Brokken (1949) ontvangt de Gouden Ganzenveer 2023 vanwege zijn ontzagwekkend brede en omvangrijke oeuvre dat bestaat uit literaire non-fictie, reisverslagen, romans, journalistieke reportages en autobiografisch werk. De Academie eert Brokken als een verhalenverteller pur sang en om zijn vermogen om op een bijzonder inspirerende manier belangwekkende verhalen uit te diepen over zeer uiteenlopende onderwerpen. Op geheel eigen wijze, door het persoonlijke, diepmenselijke en literaire samen te brengen, maakt hij deze toegankelijk voor een breed publiek.

Brokken begon met schrijven toen hij in 1973 in dienst trad van dagblad Trouw. Drie jaar later stapte hij over naar weekblad Haagse Post. Voor Trouw schreef hij reportages, voor HP interviews en diepgravende portretten van schrijvers en musici die gebundeld werden in Het volle literaire leven (1979), Schrijven (1980) en Spiegels (1993).  In 1984 debuteerde Brokken met de roman De provincie. Direct al viel zijn uitzonderlijke verteltalent op. Vele boeken volgden waaronder de autobiografische roman Mijn kleine waanzin, Baltische zielen en De vergelding over de oorlog in zijn geboortedorp Rhoon. Met zijn boek De rechtvaardigen ijverde hij voor de erkenning van consul Jan Zwartendijk die het leven van duizenden Joden redde en waarover onlangs bekend werd dat hij postuum geëerd zal worden met de Erepenning voor Menslievend hulpbetoon. Zijn meest recente boek is De kampschilders dat verscheen in oktober 2022. Een deel van zijn boeken is verfilmd.

Ook internationaal wordt het werk van Jan Brokken geroemd. Zijn boeken werden in twintig talen vertaald, waaronder in het Chinees, Deens, Frans en Italiaans. De rechtvaardigen werd in 2020 bekroond met de Premio Tribùk dei Librai, de Prijs van Italiaanse boekverkopers.

Brokken is een groot muziekkenner en muziek speelt vaak een prominente rol in zijn boeken, bijvoorbeeld In het huis van de dichter, over de Russische meesterpianist Youri Egorov. Brokken treedt regelmatig op in boekhandels en theaters met (muziek)voorstellingen gebaseerd op zijn geschreven werk. Momenteel trekt hij met het Berlage Saxophone Quartet door het land met de theaterproductie ‘Heimwee’.

Jan Brokken woont afwisselend in Amsterdam en aan de Franse Atlantische kust, als hij ten minste niet op reis is.

Op maandag 18 september ontving Jan Brokken de Gouden Ganzenveer 2023 in Amsterdam.

Freshbits Internet Communicatie