2016

Portret Xandra Schutte

Xandra Schutte (Amsterdam1963) is sinds 2008 hoofdredacteur van het culturele opinieweekblad De Groene Amsterdammer.

 

Eerder, van 1991 tot 1999, was ze kunstredacteur van het blad en zette ze de boekenbijlage Dichters & Denkers op. Nadat ze een jaar interim-hoofdredacteur van De Groene was geweest vertrok ze naar Vrij Nederland, waar ze van 2000 tot 2004 hoofdredacteur was. Daarna werkte ze als uitgever bij uitgeverij J.M. Meulenhoff.

 

Xandra Schutte heeft veel geschreven over literatuur, kunst, feminisme en essays over meer sociologische thema’s. Ze was ook redacteur van literaire tijdschriften als Lust & Gratie en De Gids, ze publiceerde de essaybundel Maskerade en, met Sarah Verroen, Weg uit Nederland: Briefwisseling over het leven op het Franse platteland. Ze was tot voor kort vaste gast in het radioprogramma OBA Live van Human en als gastdocent verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze het college journalistiek & kritiek verzorgde.

 

Schutte studeerde communicatiewetenschap en Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. 

 

De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 21 april a.s. in Amsterdam. Een weerslag van de bijeenkomst wordt vastgelegd in een speciale boekuitgave die in de loop van september zal verschijnen.

Freshbits Internet Communicatie