2012

Portret Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl (1962) is een Nederlands schrijfster en historica. Zij groeide op in een lerarengezin in Friesland. In eerste instantie ging ze kunstgeschiedenis studeren, maar ze studeerde af in massacommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Na een Masters International Journalism in Londen kwam ze in 1990 terecht bij de toenmalige Haagse Post. Daar specialiseerde ze zich in portretten en reconstructies.


In 1998 debuteerde ze met Jagtlust, over de gelijknamige Gooise buitenplaats die in de jaren vijftig en zestig uitgroeide tot Nederlands meest roemruchte literaire en artistieke broeinest. Op dit moment werkt scenariste Maria Goos aan een scenario voor een speelfilm op basis van dit boek.


Eind 1999 nam Van der Zijl ontslag bij HP/De Tijd om te werken aan de biografie van Annie M.G. Schmidt. Ze streefde naar een biografie naar Angelsaksisch voorbeeld: een zo compleet mogelijk levensverhaal dat ook spannend moest zijn. In 2002 verscheen Anna. Geïnspireerd op deze biografie is er een zevendelige televisieserie gemaakt Annie M.G. die in 2010 werd uitgezonden.
Twee jaar later volgde Sonny Boy, een reconstructie van een dramatisch liefdesverhaal tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Van Sonny Boy zijn inmiddels meer dan een half miljoen boeken verkocht. Het werd verfilmd door regisseur Maria Peters. 


In het voorjaar van 2010 verscheen Bernhard, een reconstructie van de tot dan toe onbekende Duitse achtergrond van Prins Bernhard. Hierop promoveerde zij als historica aan de Universiteit van Amsterdam. 


Op 5 april 2012 ontving Annejet van der Zijl de Gouden Ganzenveer 2012.


Prijzen: Zeeuwse Boekenprijs (Anna), Littéraire Witte Prijs (Sonny Boy), M.J.Brusseprijs (Bernhard).

Freshbits Internet Communicatie