Portret Adriaan van Dis

Adriaan van Dis (1946) is journalist, televisiemaker en schrijver van een groot oeuvre aan Indische romans, karakterromans en reisromans. 
Van Dis studeerde Nederlands en Zuid-Afrikaans, werkte bij NRC Handelsblad en presenteerde televisieprogramma’s. Landelijke bekendheid verwierf Adriaan van Dis met het programma Hier is... Adriaan van Dis. Sinds 1992 wijdt hij zich volledig aan de literatuur al keerde hij na 1999 nog vier seizoenen terug op de televisie als presentator van het VPRO-programma Zomergasten
Zijn boeken werden in vele talen vertaald. Bekende romans van hem zijn Indische duinen (1994), Dubbelliefde (1999) en Familieziek (2002)
Van Dis woont sinds 2003 in Parijs. De stad inspireerde hem in 2004 tot het schrijven van de gids Onder het zink.

 

In 2007 verscheen de succesvolle roman De wandelaar, die zich afspeelt in Parijs. Deze roman verbindt de eeuwige thema’s van goed en kwaad met de belangrijke sociale thema’s van deze tijd, zoals migratie, noord-zuidverhoudingen en mondialisering. Het zijn thema’s die Van Dis ook aansneed in de zevendelige reeks documentaires over reizen en ontmoetingen in Afrika Van Dis in Afrika en die ook in zijn laatste boek Leeftocht (eind 2007; dagboekfragmenten, reisverhalen en essays) aan de orde komen.

 

Prijzen: Gouden Ezelsoor (Nathan Sid), Nipkowschijf (Hier is... Adriaan van Dis), Gouden Uil en de Trouw Publieksprijs (Indische Duinen), Nipkowschijf (Van Dis in Afrika), de Groenman Taalprijs en de E. de Perronprijs.

Freshbits Internet Communicatie