2024

Portret Babs Gons

Babs Gons (1971) is schrijver, performer, columnist, theatermaker, host en docent. Ze ontvangt de Gouden Ganzenveer 2024 voor haar jarenlange inzet voor de groei en ontwikkeling van spoken word als literair genre in Nederland. Zo organiseerde ze vanaf 2000 bijna tien jaar lang Palabras, een maandelijks podium voor jonge dichters en schrijvers in Paradiso. Daarna was zij artistiek leider van de inmiddels landelijke organisatie Poetry Circle. Gaandeweg trad Gons daarbij zelf meer naar voren, onder andere als columniste voor Het Parool, en begon zij haar teksten voor te dragen in de media en op festivals in Nederland en daarbuiten. Haar werk kenmerkt zich door een grote maatschappelijke en menselijke betrokkenheid. Met haar bedachtzame en integere stem vertelt ze een eigen verhaal, dat bovendien waardevol is in een wereld van gepolariseerde meningen en grote woorden. 

 

Inmiddels publiceerde Babs Gons verschillende boeken. Een selectie van teksten van haar hand verscheen eerder onder de titel Hoe kan het toch? Haar boek HARDOP, waarin zij achttien toonaangevende performers uit de spoken word-scene voor het voetlicht brengt, kwam uit in 2019. In april 2021 verscheen de dichtbundel Doe het toch maar, die vervolgens werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en de Poëziedebuutprijs.  In hetzelfde jaar schreef Gons het Boekenweekgedicht en won ze een Poëziester voor een van haar gedichten. In 2021 verscheen ook een kinderboek van haar hand: Het Begint Met Een Droom. In 2022 was ze een van twee winnaars van De Johnny, een oeuvreprijs voor podiumpoëzie. In 2022 verscheen Alles wat je liefhebt wordt mooi, een selectie van haar columns voor Het Parool

 

Babs Gons presenteert verschillende programma’s en is gastvrouw van de muzikaal-literaire show Babs’ Woordsalon. Ze draagt haar werk voor op festivals, literaire programma’s, in musea, debatcentra en bibliotheken, op radio en televisie en reisde met haar werk af naar o.a. Zuid-Afrika, Soedan, Curaçao, Suriname, Hongarije en Brazilië. In 2018 ontving Gons de Black Achievement Award in de categorie Kunst en Cultuur voor haar werk binnen de culturele sector. Ze was de Vrije Schrijver 2021/22 van de Vrije Universiteit en is lid van de Akademie van Kunsten. In 2023 werd Gons benoemd tot Dichter des Vaderlands. 

 

Op maandag 27 mei a.s. ontvangt Babs Gons de Gouden Ganzenveer 2024. 

 

Freshbits Internet Communicatie