Portret Tom Lanoye

De Vlaming Tom Lanoye (1958) woont en werkt in Antwerpen en Kaapstad.
Hij staat bekend als romancier, dichter, columnist, scenarist, toneelauteur en performer.

Tot zijn bekendste prozaboeken behoren de verhalenbundel Een slagerszoon met een brilletje dat zijn doorbraak betekende naar het grote publiek, Kartonnen dozen, het verfilmde Alles moet weg en de zogeheten Monstertrilogie (Het goddelijke monster, Zwarte tranen en Boze tongen). Zijn recentste roman Het derde huwelijk staat al maanden in de Vlaamse boekentoptiens. 
De bewerking in verzen van acht koningsdrama’s van Shakespeare - Ten Oorlog - maakte ook internationaal furore, evenals Mamma Medea (bewerking Euripides), dat werd opgevoerd in Vlaanderen, Nederland, Duitsland en Zuid-Afrika. 
Zijn toneelstuk Fort Europa (regie Johan Simons) speelde in Oostenrijk, Duitsland en Nederland, en kwam als hoorspel op de Franse radio. Eind 2006 ging zijn recentste stuk Mefisto for ever (vrij naar Klaus Mann), in regie van Guy Cassiers, in première te Antwerpen.

 

Belangrijkste prijzen: Gouden Uil Publieksprijs (Zwarte tranen en Boze Tongen), Gouden Uil Literatuurprijs (Boze tongen), HUMO’s Gouden Bladwijzer (Kartonnen dozen en Zwarte Tranen), en de Vlaamse Gemeenschapsprijs voor Toneel, de OCE-podiumprijs en de Innovationspreis op het theaterfestival van Berlijn (Ten oorlog).

Freshbits Internet Communicatie