2014

Portret David Van Reybrouck

Laureaat Gouden Ganzenveer 2014: David Van Reybrouck

Dr. David Van Reybrouck (1971) is een Belgisch wetenschapper, cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver.

Hij debuteert in 2001 met De plaag, een mengeling van biografie, autobiografie en reportage. Na de toneelbewerking Die Siel van de Mier die hij maakt met acteur Josse de Pauw verschijnt een tweede toneeltekst N, over een encyclopedicus in Afrika.

Enkele gedichten van zijn hand worden in het eerste nummer van Het liegend Konijn (2003), het poëzietijdschrift van Jozef Deleu, opgenomen.

In 2005 verlaat hij de academische wereld om zich toe te leggen op een schrijversloopbaan.

Zijn veelzijdigheid toont zich in de roman Slagschaduw (2007), in zijn medewerking aan Waar België voor staat, een pleidooi voor een debat over de toekomst van België en in de veelgeprezen theatermonoloog Missie die in dat jaar in première gaat. Daarnaast schrijft Van Reybrouck voor de Vlaamse krant De Morgen essays, reportages en boekrecensies en maakt hij teksten voor beeldend kunstenaars.

Van Reybrouck krijgt zijn grootste bekendheid met het veelvuldig bekroonde Congo. Een geschiedenis (2010), een meeslepend werk van een historicus én romanschrijver.

Zijn maatschappelijke betrokkenheid blijkt verder uit het voorzitterschap van PEN-Vlaanderen, de oprichting van het Brussels dichterscollectief, zijn politieke betrokkenheid uit  het initiatief te komen tot de G1000, een burgertop die 1000 Belgen laat overleggen voor een betere democratie, uit De Europese grondwet in verzen (2009) en zijn laatste publicatie Tegen verkiezingen (2013).

 

Prijzen: o.m. Debuutprijs (2002) De Plaag, Taalunie Toneelschijnprijs (2004) Die Siel van de Mier, Arkprijs van het vrije woord (2008) Slagschaduw en Missie, Jan Hanlo essayprijs (2009) Pleidooi voor populisme, Libris Geschiedenisprijs, AKO literatuurprijs (2010), de Franse literatuurprijs (2013) voor Congo. Een geschiedenis.

 

Op 24 april a.s. ontvangt David Van Reybrouck de Gouden Ganzenveer 2014.

Freshbits Internet Communicatie