Geert Mak

Download foto in hoge resolutie 

Foto: Annaleen Louwes

 

PERSBERICHT

11 januari 2015


Gouden Ganzenveer laureaat 2015: Geert Mak

 

Aan de journalist en schrijver Geert Mak is de Gouden Ganzenveer 2015 toegekend.

Paul Schnabel maakte bij zijn afscheid als voorzitter van de Academie De Gouden Ganzenveer de laureaat bekend.

 

De Academie De Gouden Ganzenveer eert  Mak vanwege zijn zeldzame betrokkenheid bij de nationale en internationale geschiedenis en actualiteit. Moeiteloos weet hij te schakelen tussen zijn geschreven werk en zijn werk voor TV, met als hoogtepunt het boek en de gelijknamige TV-serie In Europa.

Mak verenigt in zijn werk uiteenlopende terreinen als de autobiografische essayistiek, de politiek, de journalistiek, de geschiedwetenschap en de godgeleerdheid. Zijn polemische lef, zijn avontuurlijke nieuwsgierigheid en zijn indringende maatschappelijke betrokkenheid vormen daarbij krachtige drijfveren, die hij op een aanstekelijke wijze weet over te brengen. Daarmee heeft hij alleen al in Nederland een publiek van vele honderdduizenden aan zich weten te binden.

 

De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 16 april a.s. in Amsterdam. Een weerslag van deze bijeenkomst wordt vastgelegd in een speciale uitgave, die in de loop van het jaar zal verschijnen.

 

De Academie, een initiatief van het bestuur van stichting De Gouden Ganzenveer, kent jaarlijks deze culturele prijs toe. De leden zijn afkomstig uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven.

Met deze onderscheiding wil de Academie het geschreven woord in onze multimediale samenleving onder de aandacht brengen.

 

Voorgaande laureaten zijn David Van Reybrouck, Ramsey Nasr, Annejet van der Zijl, Remco Campert, Joke van Leeuwen, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.

 

Uitgebreide informatie is te vinden op www.goudenganzenveer.nl

 

De Gouden Ganzenveer wordt financieel mede mogelijk gemaakt door CB,  De Nederlandsche Bank, Koninklijke Boom uitgevers, Noordhoff Uitgevers, Ten Brink en WPG Uitgevers.

 

Beknopte biografie Geert Mak 

Freshbits Internet Communicatie